איור של חניכיים נסוגות

מהי נסיגת חניכיים וכיצד מטפלים בה?

״נסיגת חניכיים״ היא תופעה מוכרת שבמהלכה החניכיים פשוט מתחילות ״ללכת אחורה״ ונסוגות ממקומן. בתהליך זה מתחיל להיחשף שורש השן. תופעה זו יכולה להיות מלווה בכאב ורגישות וגם גורמת לבעיות באתסטיקה של חלל הפה.

רוב האנשים שחווים נסיגת חניכיים חוששים (וזה לגיטימי לחלוטין) כי נסיגת החניכיים שלהם עלולה לגרום, ככל שהזמן יעבור, לפגיעה משמעותית ברקמות השיניים, ואף חוששים שמדובר במחלה כלשהי.

כיום בחלק מהמצבים, ניתן לטפל בנסיגת חניכיים בשאיפה להחזיר את המצב לכמו שהיה טרם הנסיגה.

הסיבות לנסיגת חניכיים

ישנם גורמים רבים ושונים לנסיגת חניכיים. הגורמים העיקריים  כוללים:

  • טיפול לא נאות בשיניים במהלך השנים,
  • תוצאה של מחלת חניכיים,
  • צחצוח שיניים אגרסיבי מידי לאורך זמן או שימוש במברשת שיניים קשה,
  • עישון,
  • חריקת שיניים,
  • שיניים עקומות או צפופות,
  • פירסינג באזור הפה,
  • שחזורים דנטליים כגון סתימות וכתרים העלולים לגרום לגירוי בחניכיים
  • ועוד.

אפשרויות טיפול בנסיגת חניכיים

במרבית המקרים הטיפול בנסיגת חניכיים הוא טיפול בגורמים שהביאו לנסיגה. יש לבצע בדיקה יסודית אצל מומחה לחניכיים ולעבור טיפול הסרת אבנית אצל שיננית אחת לחצי שנה לפחות. במקרים מסוימים ניתן לבצע "השלמה" של החניכיים שנסוגו על ידי ניתוח חניכיים.

נסיגת חניכיים חמורה

השיניים שלנו משתמשות באחיזה בלסת בזכות החניכיים. כאשר ישנה פגיעה בחניכיים, אחיזת השיניים, אשר נאחזות בלסת באמצעות החניכיים, יכולה להפוך לחלשה יותר ויותר ואף להגיע למצב בו השן פשוט נושרת. נסיגת חניכיים חמורה, הינה מצב בו המיקום של החניכיים משתנה, כאשר החניכיים ממש נסוגות לאחור וניתן לראות את שורש השן חשוף. בנסיגת חניכיים חמורה מקבלים מראה של שיניים הנראות ארוכות משיניים רגילות. הבעיה המורכבת ביותר כאשר רוצים לאבחן נסיגת חניכיים, זה קודם להבין שהתהליך עצמו לא כואב. כאשר השורש של השן מתחיל להיחשף בצורה משמעותית אנו ניגשים לאבחון וטיפול.

חשוב לזכור, ככל שתאבחו נסיגת חניכיים בצורה מוקדמת יותר, כך הטיפול יהיה הרבה יותר פשוט ובטוח, והסיכוי שהמצב יחמיר ותגיעו לנסיגת חניכיים הולך ופוחת. לכן החשיבות של הגעה סדירה לרופא שיניים באופן קבוע היא מאוד חשובה.

נסיגת חניכיים – תופעות לוואי

נסיגת חניכיים גורמת לפגם אסתטי בפה במיוחד כאשר נסיגת החניכיים נגרמת באזור של השיניים הקדמיות. כאשר נסיגת החניכיים נגרמת באזור זה הדבר בא לידי ביטוי  בפגיעה בדיבור ובחיוך.

תופעות לוואי נוספות העלולות לגרום כתוצאה מנסיגת חניכיים הם דימום המחמיר את התופעה וסכנה להיווצרות עששת.

נסיגת חניכיים – תוצאות הטיפול

חשוב מאוד לאחר הטיפול בנסיגת החניכיים לתת הסבר למטופל כיצד לצחצח נכון את שיניו ובאיזו מברשת כדאי להשתמש.
במידה והמטופל מעשן קבוע יש לבקש ממנו לחדול מעישון.
חשוב מאוד להקפיד על הייגיינה אוראלית!

המרפאה של ד"ר אופיר זהבי

אנו ממליצים לבצע  את הטיפול בבעיות החניכיים בכלל ובנסיגת חניכיים בפרט על ידי רופא שיניים מומחה למחלות חניכיים (פריודונט), ולבדוק מהי הסיבה או הסיבות לנסיגת החניכיים –  כל זאת על מנת שהטיפול יתבצע בצורה הטובה והמקצועית ביותר ועל מנת להגיע לתוצאות בריאות ואסתטיות.

נסיגת החניכיים נעשית בהדרגה כאשר שולי רקמת מעטפת השן מתחילה לסגת מעל פני השן ונוצר מצב שחלקי שן שהיו מוסתרים נחשפים. תהליך של נסיגת חניכיים פוגע בתמיכה של השן ובעצם הלסת, לכן חושב להיות בערנות ולשים לב למצב החניכיים. ככל שהתהליך מתקדם גדלה רמת הפגיעה. נסיגת חניכיים מצויה יותר באוכלוסיית הגיל הגבוהה.

מי אתן חניכיים?

לאורך כל סט שיניים עליוניות ותחתונות יש רצועת חניכיים אחת. אותה רקמת חניכיים מחוברת למשטח הפה ומקבלת את האספקה הדרושה לה מכלי הדם הממוקמים מתחת למשטח הלח שבפה הנקרא גם 'קרום רירי'. חניכיים בריאות יהיו בעלות גוון וורוד ויכסו בצורה הדוקה ואטומה את השיניים צמוד לאזור השורש ויגנו עליהן מפני כניסה של חיידקים.

איך לזהות נסיגת חניכיים?

לרוב אנשים הסובלים מנסיגת חניכיים לא ישימו לב לכך בשלב ההתחלתי של התופעה, בשלב מתקדם יותר אפשר לראות שינוי במראה הכללי של השיניים.
• השן ארוכה יותר מהאורך הרגיל שלה
• מתחיל להיווצר רווח בין השיניים
• רגישות גבוהה לקור וחום בעקבות היחשפות שורש השן

לנסיגת חניכיים יש גורמים רבים כמו: גורמים התנהגותיים גנטיקה הזדקנות, חשוב לדעת שכן אפשר למנוע את התופעה.

דרכים למניעת נסיגת חניכיים

אפשרות 1:

ניקוי השיניים – אחד הגורמים הבולטים בנסיגת חניכיים הוא ניקיון השיניים לכן מומלץ להקפיד לצחצח שיניים פעמיים ביום במשך שתי דקות לפחות ולצחצח בטכניקה נכונה וביעילות.
טיפים לצחצוח שיניים בצורה נכונה:

– שימוש במברשת רכה למניעת נזק לאמייל השן

– זווית צחצוח של 45 מעלות כנגד השיניים ביחס לקו החניכיים

– צחצוח השיניים בתנועות מעגליות קטנות קדימה ואחורה, יש להימנע מתנועות קרצוף

– צחצוח הלשון בעזרת המברשת

– החלפת מברשת השיניים כל שלושה חודשים

– הסרת פלאק וחלקיקי מזון באזורים שמברשת השיניים לא מגיע בעזרת חוט דנטלי .

אפשרות 2:

טיפול ברובד החיידקים – שמירה על היגיינת הפה בעזרת פגישה אצל שיננית ורופאת שיניים.

אפשרות 3:

הימנעות ממזונות מזיקים- לאחר כל אכילה נדבקים שאריות מזון לאמייל השן ועל ידי כך נוצר רובד חיידקי שממנו נוצר הפלאק המצטבר על השן. במידה ורובד החיידקים לא מוסר מהשיניים בעזרת צחצוח ושימוש בחוט דנטלי עלולה להתפתח עששת ומחלות חניכיים אחרות.
מזונות הנחשבים 'קריוגניים' מעודדים יצירת עששת ומומלץ להימנע מהם, אלו המזונות הנכללים:
– סוכרים פשוטים כמו לקטוז
– פחמימות מורכבות
– עמילנים כמו דגנים, פסטה ותפוחי אדמה
מזונות מוצקים נוטים להידבק יותר בין השיניים וברווחים ולהישאר זמן רב מה שעלול ליצור את הרובד החיידקי, לכן מומלץ לשים לב לתזונה שאוכלים ולצחצח שיניים לאחר הארוחה.

ניתוח להשתלת חניכיים

במידה ויש צורך בשיקום הפה ממצב בלתי הפיך של קיימת האפשרות לניתוח חניכיים והשתלה של חניכיים. בניתוח כזה קיימות סכנות ולא כל מקרה יכול להיפתר בעזרת ניתוח, קיימים תנאים לבדיקת התאמה, במקרה הצורך הרופא יבדוק את התאמתך אבל חשוב להיות מודע לתהליך ההחלמה.

במידה וכבר יש נסיגת חניכיים הן אינן יכולות לחזור לגודל המקורי שלהן. לכן חשוב לזהות את הבעיה ולטפל בה בשלב המוקדם ביותר לפני שתהיה החמרה. אם יש לך חשש שיש נסיגת חניכיים דבר ראשון כדאי לגשת לרופא גם אם זה רק חשש, שלילה של התופעה עדיפה על התעלמות ממנה.


לסיום רצינו שתדע: אם לא שומרים על פה בריא, נקי וחופשי ממחלות לא יעזור לעשות שום טיפול וגם התופעה לא תעצר במידה ולא נכנסים לשגרת טיפוח ושמירה על השיניים והחניכיים.

אז מה היה לנו עד כה:
ד"ר אופיר זהבי - מנהל המרפאה, D.M.D
ד"ר אופיר זהבי - מנהל המרפאה, D.M.D

ד"ר אופיר חבר בהסתדרות לרפואת שיניים ונושא בתואר "רופא שיניים מעודכן". בשנת 2005 נבחר להדריך סטודנטים במחלקת שיקום הפה באוניברסיטת תל- אביב.
ד"ר אופיר מוכר וידוע כרופא המעניק טיפול שיניים מסור, יסודי ואחראי, בשילוב עם אמפתיה רבה למתרפאים ולרגשותיהם.

אהבתם? שתפו!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp